Manila, Fülöp-szigetek

 2012.05.23. 14:02

 
Meg kell hogy mondjam a főváros nem éppen a legszebb része ennek a több mint 7ezer szigetből álló országnak. büdös, fülledt, ázsiai metropolisz, ahol a legtöbb látnivalót a fehéremberek hagyták maguk után, akik itt is mindent fenekestül felforgattak, bár nem csak ők.  a butáni hódítás, és a maláj területekről érkezett iszlám befolyás után a 16sz-ban a spanyolok jöttek gyarmatosítani, akik el is nevezték a szigeteket a saját királyukról, felhúzták az erődjeiket meg a templomaikat, behozták mexikóból a törvénykönyveiket, nyomdáikat, spanyol nyelvű iskoláikat..aztán a  19sz-ban egy háború során az amerikaiak elvették tőlük a területet. majd a második világháborúban jöttek a japánok kegyetlenkedni. de azok  aztán veszítettek, és végül amerika 1946-ban ismerte el a szigetország függetlenségét.
jeepney- a helyi busz, eredetileg az amerikai katonák által hátrahagyott jip-eket alakították át tömeg-közlekedési eszközzé
 
Az Intramuros-negyed a régi városfalak között a spanyol idők maradványa:
 
itt található a Szent-Ágoston templom, ami a világörökség része, lévén a Fülöp-szigetek legrégibb temploma, bár ami kívülről akármelyik magyar faluba bepasszol és belül meg annyira gagyin giccses a mexikóból idehozott szentjeikre aggatott barbie-ruhákkal meg rózsaszín műanyag virágokkal, hogy nem bírtam megállni a röhögést. gyorsan ki is mentem. najó, azért a belső udvar tetszett: 

 
 a Manila-katedrális is itt van, az viszont elég jó, meg a Santiago-erőd, amit elég masszívra megépítettek. és a kormányzói palota, ami előtt tüntetés volt, bár akárhova megyek a világban, az mindenhol van.
 
a Manila katedrális
 
a Sanitago erőd

 
ezzel az arccal közlekedtem:
 
 
 
az emberek amúgy nagyon aranyosak, mosolygósak, barátságosak és bámulósak. pont mint indonéziában. csak ezek a helyi tagalog nyelven kívül angolul is tudnak. talán ezért is nagyon kelendő munkaerő a világban. szerencsétlen vendégmunkásaik mindenhol ott vannak.
és aztán masszíroztattam egyet fillérekért az egyik szalonban, ami isteni volt, úgyhogy azt tuti megismétlem.
naplemente a manila-öbölben…
 
 
kivárva a kánikula csillapodtát, este elsétáltam a Rizal-parkba, ami nemzeti hősükről lett elnevezve. színes szökőkutak táncolnak csöpögős tagalog-popra, szerelmespárok és családok piknikeznek a sötétben.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://azsiamania.blog.hu/api/trackback/id/tr814545509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása