2011.01.28. 08:29

2010 novemberében újra kitört a Merapi vulkán, ami körülbelül 30km-re fekszik északra a várostól, több mint 275 ember meghalt és százezrek veszitették el mindenüket, akik még most is ideiglenes táborokban laknak. A katasztrófa összesen körülbelül 7,1 trillió rúpia, azaz kábé 781 millió dolláros kárt okozott, amibe nincs beleszámitva a még most is leömlő hideg lahár (kihűlt láva, sziklák és vulkáni dzsuva) pusztitása, ami 22 falut öntött el, forgalmas hidakat  és autóutakat rombolt le és új folyómedreket kreált magának.  
Múltkor volt alkalmam felmenni egy ilyen ideiglenes táborba, ahol az ottlakó gyerekek készültek előadással az adományozóiknak (én nem vagyok az, én katasztrófa-turista vagyok). Hosszúkás, bambusz-házakban laknak itt, van közös fürdőszoba és egy épülő mecset. Volt alkalmam egy keveset beszélgetni néhány táborlakóval. Ezek olyan emberek, akiknek semmije sem maradt. Se ház, se motor, se tehén. És nem tudják, hogy mi lesz. Még a vulkán-kitörés ideje alatt a kormány megigérte, hogy felvásárolja az összes tehenet a térségben, mindezt azért, hogy azok az emberek, akiket már biztonságos helyre evakuáltak, ne menjenek haza a teheneikért a veszélyzónába. Mert az ilyen tehénmentő magánakciókat sokan nem élték túl. De egyelőre se tehén se pénz. Türelmesen várnak valamire. Akad, aki feltalálja magát és napközben epres fantát árul a katasztrófa-turistáknak (VETTEM!). A gyerekek meg kölcsönbiciklikkel vagy külön kisbuszokkal jutnak el iskolába. 

A bejegyzés trackback címe:

https://azsiamania.blog.hu/api/trackback/id/tr114545501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása