Candi Borobudur

 2007.10.25. 03:29










A Sajlendra dinasztia jovoltabol 778-ban kezdtek el, s majd egy evszazadig tartott, mig 2 millio koteglabol osszeraktak ezt a tokeletesen szimmetrikus sztupat, a vilag legnagyobb buddhista templomat, mely felulrol nezve 3D-s tantrikus mandalanak tetszik. Eg es fold osszekapcsolasa. Az egymason elhelyezkedo teraszok oldalan a Buddha tanitasait abrazolo kobe vesett dombormuveken lehet nagyokat amulni. Egyik-masik olyan aprolekos, mint egy szonyeg vagy asztalterito. Hat, volt ezeknek turelmuk, nem is keves. Egykoron az egesz templom arany es feher szinu volt, s kilometerekrol visszaverte a nap sugarait. Eleg jol nezhetett ki. Bar mire felepult, kb elneptelenedett a videk, aszondjak vmi termeszeti katasztrofa lehetett errefele. Vegul a hollandok kezdtek el restauralni a 20 sz elejen, majd az Unesco folytatta 1970-ben. szetszedtek aztan egyenkent ujra osszeraktak az egeszet. 10 evig tartott.
Ha elindulsz korbe-korbe (feltetlenul az ora jarasaval megegyezo iranyba tedd, a masik irany a demonoke!!!), es van energiad 5 km-ert gyalogolni a fulleszto dogmelegben, meglatod hogyan kepzelik a buddhistak a kozmoszt, kezdve a mindennapi elettol egeszen a nirvanaig. Vagyak es szenvedely (na ez a szekcio csak reszben lathato, nagyobbik felet eltakartak a kozonseg elol: tul sok a szex...), jo es gonosz, reinkarnacio, hajok, elefantok, vonaglo meztelen nenik, parasztok, harcosok, kiralyok es Buddha Buddha Buddha ott figyel mindenutt. Osszesen 504 Buddha szobor csucsul a szentely kulonbozo pontjain, tobbnyire fej nelkul. A 3 legfelso teraszon minden sztupaban lakik egy. Ha meg tudod erinteni egy ilyen Buddha kezet, teljesul egy kivansagod. De vigyazz, az egyik hibasan lett osszefaragva! Talan direkt. A jo es a rossz egyensulya ez... Legfelul pedig egy 15m atmaeroju sztupat talalsz, na ez jelkepezi a nirvanat. Vajon mi lehet benne. Talan egy hatalmas kompjuter, ami iranyitja a vilagot.

A bejegyzés trackback címe:

https://azsiamania.blog.hu/api/trackback/id/tr574545470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Obi van Keluar 2007.10.25. 03:29:00

óóó de lennék annak a kőbuddhának a helyében...
süti beállítások módosítása