Gunung Merapi

 2007.10.26. 05:43

Ezen a helyen nem is olyan regen parkolo, szallodak es ettermek voltak, szepen kiepitett turistaovezet. Aztan tavaly a hegy elkezdett lavat kopkodni. Mert hogy ez egy vulkan, aminek most a labanal vagyunk, meghozza nem is akarmilyen. Gunung Merapi, a vilag egyik legaktivabb tuzhanyoja. Ha eppen nem takarja felho meg szmog, a varos minden pontjarol lathato (igy konnyen megtalaljuk merre van eszak). 3-4 evente beindul, s aztan evakualjak a lakossagot. Lakossag? Minek laknak ott ezek? Fordul meg az ember (vagy inkabb a bule hehehe) fejeben. Hat mert hol lakjanak ha egyszer ide szulettek. Az emberek itt nem felnek, mert annyi mindentol lehetne itt felni, hogy nem erdemes. Ha megtortenik, ugy kell lennie kesz. Amugy meg van egy ore a hegynek, Mbah Maricannak hivjak, o megerzi ha a hegy elkezd mocorogni...soha nem hagyja el a videket, s amig o itt van, a helyiek nyugodtak. Mellesleg a vulkani talaj elegge termo, s a kozet konnyeden faraghato -lsd Borobudur, Prambanan es tarsaik. Ja igen, Borobudur kornyekenek elneptelenedeset es a Mataram kiralysag 11.sz.-beli hanyatlasat is valoszinuleg a vulkan okozta. Persze rengeteg legenda kering a hegyrol (de errol mar irtam egyszer), hogy a gyomrat termeszetfeletti erok lakjak, s ha kitor, akkor azt valami sokkal nagyobb katasztrofa koveti. Hogy a varossal es a tengerparttal egy vonalra esik...
Regen fel lehetett maszni ra teljesen a kraterig, de ma mar le van zarva, csak egy bizonyos magassagik juthatunk fel, s akkor is ovatosnak kell lenni. Ha egy arab ferfival talaljuk szembe magunkat, azonnal vissza kell fordulni, kulonben meghalas lesz a vege.
Egyebkent - bar lehet hogy akkor mar mindegy de - a termeszet mindig jelez, mielott valami katasztrofa tortenik. Mielott a vulkan kitor, madarak koroznek az egen, majmok rohangalnak a varosban, s egyszer az is elofordult hogy UGM (a legnagyobb egyetem a varosban) elott egy tigris setalgatott fel-ala. De az nagyon regen volt, amikor meg nem haltak ki a tigrisek ezen a szigeten. A foldrengest megelozoen pedig gilisztak millioi masznak ki a fold alol, a halak a viz felszinen ugrandoznak a folyoban, s a csirkek uvoltve rohangasznak az udvaron.
Na szoval amikor en fennjartam a hegyen, nem latszott a csucs a kod miatt, de meg visszaterek vmikor. Ha egyszer ellatogat az ember erre a huvos kornyekre (20 fok, mindenki felveszi a hosszunadragot, pulovert, dzsekit, salat...hehe), kihagyhatatlan a buborekfujozas es a kaja: sate kelinci (nyulbol keszult kb rablohus) es jerut hangat (kozepforro narancsszorp).





A bejegyzés trackback címe:

https://azsiamania.blog.hu/api/trackback/id/tr824545472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása