100 ev... de magany egy szal se!

 2007.10.23. 08:46








Ket hetig nem volt suli, a szunet alatt rengeteg mindent csinaltam, kezdjuk az elejen.
Ramadan vegeztevel az egy honapos bojt utan a 2 napos Lebaran (vagy ahogy az arabok hivjak: Idul Fitri) kovetkezik: csaladlatogatas, zaba, csaladlatogatas, zaba... van egy sajatos indonez szokas is ilyenkor, ami mas muszlim orszagokban nincs igy: a bocsanatkeres mindenkitol mindenert. Ez alatt a ket nap alatt mindenki csaladostul hazautazik szulofalujaba idosebb rokonaihoz. A busz- vonat- es repulojegyeket mar hetekkel ezelott megveszik, kulonben nem marad, az autopalyak bedugulnak, a turista latvanyossagok pedig tomve vannak.
En is ellatogattam fater gyokereihez Kalasanba, egy kis faluba Jogja varosatol 17 km-re keletre. Nincs messze, kb 5 ev es osszeno a varossal. Dian (rokoni kapcsolatunk nehany sorral lejjebb) vitt el dednagyapam hatalmas oreg hazaba, ahol apukam es szamtalan unokatestvere felnott. Dian ma is ott lakik csaladjaval es meg jonehany bacsival, nenivel, gyerekkel, akikhez fuzodo rokoni szalaim megertese igen hosszu idot vett igenybe...
Az ugy volt hogy: Dednagyapam Marto Sukardjo (akinek kb 10 testvere volt), felesegul vette dednagymamamat (akinek szinten kb 10 testvere volt). Szuletett nekik 8 gyermekuk, az en nagypapam a masodik, o a legidosebb fiu a csaladban. Aztan dednagypapam felesegul vett egy masik nenit is, aki mellesleg az elso feleseg huga. Szoval o az en potdednagymamam, de egyben "dednagynenem" is. Ez a neni 6 masik gyermeket hozott vilagra. Ja es o meg el. Mikor beleptem az ajton es megtudta hogy ki az apam, ossze-vissza szagolt (mert itt szagolnak, nem cuppantanak), es ugy kapaszkodott belem, nem akart elengedni. Kisgyerekkent emlekszik meg apukamra. Ezzel a szagolos-kapaszkodos reakcioval tobbszor is talalkoztam, amikor oregeket latogattunk. Igyekeztunk senkit sem kihagyni a latogatasbol, mert a hirem mar megelozott... neha tok gaz, hogy rolam mindenki tudja ki vagyok, en meg csak kapkodom a fejem.
Dian a masodik feleseg unokaja, es az o szulei raadasul unokatestverek. Ket nagymamaja testver ugyanis. Dian tehat bar csak nehany evvel idosebb nalam, apukamnak nagyapai agon "fel-unokatestvere", nagymamai agon pedig masodunokatestvere duplan :) (aduh! bingung ya.)
Nem ritka, sot nagyon is gyakori errefele, hogy a generaciok ide-oda csuszkalnak. Ebben a legviccesebb egymas megszolitasa. Javan ugyanis ezt ugy illik, hogy a megszolitando szemelynek a neve ele teszem az ugymond "rangjat". Ez mas es mas attol fuggoen, hogy idosebb vagy fiatalabb testvernek a gyereke, szuleim vagy nagyszuleim generacioja vagy esetleg eggyel "alattam" van. Es itt nem szamit a kor. Csakis a bonyolultnal bonyolultabb rokoni kapcsolat. Pl van itt nehany nalam joval fiatalabb kisfiu, kislany (a legkisebb 10 eves), akik nagyapam utolso testvereinek gyerekei, es nekem ugy kell szolitani oket, mint a nagyneniket, nagybacsikat, hiaba vagyok ketszer annyi idos. Nekik raadasul nagyapam idosebb noverenek szalan mar unokaik is vannak, akik oket nagymamanak, nagypapanak szolitjak, bar egyidosek. Hehe. Na es az egeszet csak tovabb bonyolitja a javai nyelv, aminek 3 kulonbozo szintje van. Tulajdonkeppen harom kulonbozo nyelv. Mas szintet kell hasznalni, ha velem egyenranguval beszelek mast, ha oreggel beszelek, mast ha a kirallyal...
Naszoval hatalmas egy csaladom van. Motorozgatok a faluban es arra jovok ra, hogy minden hazban rokon lakik. Na ez nagyapam csaladja, es akkor most kovetkezzek nagymamame. Nagymamamek 10-en testverek... a tobbit pedig el lehet kepzelni :) Egyebkent a varosban nagymamam unokatestverenel lakom felesegevel, elso fiuk felesegevel es ket kisgyermekevel, a gyerekek egy tavoli nagybacsijaval, es ket kb velem egyidos cimborammal: a harmadik fiuval (akit eszerint nagybacsinak kene szolitanom) es egy hozzam hasonlo modon idecsoppeno harmadunokatestveremmel. Es a cseleddel, vagy inkabb "segitseggel", ahogy itt hivjak (aki most nincs itt so moshatom egyedul a szennyesem...). Na es hebe-hoba itt alszik 1-2 errejaro rokon.
Ja meg a szellemekrol se feledkezzunk meg :)
Hat maganyos az nem vagyok. Volt kit latogatni a szunet elso nehany napjaban. A tobbi elmenyre mar nem maradt idom. Pedig van boven. Majd holnap folytatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://azsiamania.blog.hu/api/trackback/id/tr934545469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Obi van Keluar 2007.10.23. 08:46:00

dehogyisnem.. az van csak igazán... s asszem lesz is egy életre... :(
süti beállítások módosítása