Ramadan

 2007.09.17. 10:43

Szeptember 13-an elkezdodott a Ramadan honap, a 30 napos bojt, mely alatt muszlim barataink kivul-belul megtisztulnak. Napkelte utan egeszen napnyugtaig tilos enni-inni. Ez azt jelenti, hogy kb hajnali 3-kor felkel a famili, reggeliznek egy jo nagyot, majd visszafekszenek aludni meg nehany oracskara, s a legkozelebbi eves-ivas csak kb este 6-kor kezdodik, amikor a muezzin hangja megszolal. Egyik nap eppen autoban ultunk, s mikor a radioban elkezdett enekelni a bacsi, azonnal elokerult a kajasszatyor az ules alol, benne datolya meg mindenfele finomsag. Az utcai kajaldak (warung) nagy tobbsege is zarva van napkozben...aztan amikor a nap mar keszul lemenni, kinyitnak, az emberek pedig kiulnek az utcara, s a foldon ulve egyutt kezdik meg a nagy zabalast hehe. ilyenkor nagyon jo a hangulat, s mindenfele zenesz meg egyebek...szorakoztatjak az embert. Tegnap keso estig jartuk a varost, mindenfele kajat kiprobaltunk. Nekem legjobban az egyik "kavezo-warung" tetszett, ahol a bacsi a kave fozesehez felhasznalt faszenet is belerakja a kaveba...nagyon finom.
Az ember Ramadan alatt elgondolkozik s kicsit meg is tapasztalja milyen is azoknak a szegenyeknek, akik nem engedhetnek meg maguknak tobbszori etkezest naponta. Hat ja. Rajon az ember, hogy micsoda szerencses, hogy csak 30 napig kell eheznie egy evben, s akkor is csak napkozben. Aki komolyan veszi, az szinte tenyleg a fold felett lebeg, es teste-lelke megtisztul: nem csak hogy nem esznek, de semmi evilagi "romlott" dolgot sem csinalnak, nem hazudnak, nem karomkodnak, nem dohanyoznak...mindenki jofej mindenkivel. Ja es ilyenkor az osszes szellem nyugton van, be vannak zarva hal istennek :) A tv-bol, radiobol is kb ilyen amerikai christmas- song stilusu dalok folynak szuntelen, persze indonezul. Nagyon vicces.



A bejegyzés trackback címe:

https://azsiamania.blog.hu/api/trackback/id/tr844545468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wart2 2007.09.17. 10:43:00

Hali,

Na most már aztán nagyon indulnék... Az a jó, hogy mire kiérünk, te már perfect leszel minden helyi dolgot illetően és felfedezel helyettünk is...:) Már csak 70nap kb és indulunk Pankesszal, már foglaltatom a jegyeket, úgyhogy nem úszol meg minket sem, meg a kis magányos szerelmes vidéki tanítót...:) Itt ápolgatjuk a lelkét, buliztatjuk, altatjuk, etetjük...
Írj többet, mert Pankával túl hamar elolvassuk mindig!
Üdvözlöm a szellemeket, a Szultánt és a rokonyokat is! Áron
süti beállítások módosítása